Saturday, August 30, 2008

Dah dekat nak posa.....

Hari Sabtu.... Kak Dah dah congak baju melayu anak-anak.... baju raya, kuih raya... raya kat mana...

Sikit hari lagi kita akan mula posa .... bang Chik rasa dah lama dapat posa penuh. Dulu-dulu ada masanya tergelinciak jugak.... Zaman istilah sejagat ini masih relevan,

posa yang yok....

bangkit pagi selok periok...

waktu itu jugalah, nyanyian seperti ini jadi siulan dalam rumah,

Pin tok abaih
Pi Tepein naik baih

dan,

Tong Tom Bak
Mak Yong dedek
Pecah sebijik
Tinggai serangkap

Ram-ram pisang
Pisang masak layu
Jatuh dalam kubang
Sambaq bapak yu

Yu yu momok
Belalang kodek-kodek
Sapa mulut hingaq
Dia kena kena cubit.

Tadi shopping di Shah Alam.... haha.... Giant tepi Stadium, bukan ada apa special pun... saja tukar angin, tukar selera.... Putrajaya waktu ni macam nak lengang... Ramai pakat balik kampung, sempena cuti hari Isnin dan sempena menyambut posa. Masa nak pergi, isi minyak dekat Petronas presint 16. Dalam kedai Mesra Petronas, ada ATM Maybank..... Bang Chik dah jadi habit la ni, keluaq duit dan bubuh minyak disitu.... Tadi ada sorang lelaki depan sekali, cucuk kad, tekan nombor.... kemudian dia ulang dua tiga kali... kemudian dengaq dia poh peh.... depan bang chik ada pompuan... dia pakai kad cimb.... dia pun sama .... Bang Chik ternampak baki dia kat screen dan jumlah yang dia nak keluaq.... patutnya boleh... tapi sama jugak dengan lelaki mula tadi... Hmmmm.... sian kat depa.... Sampai giliran bang chik, cucuk kad, tekan nombor, buat semua seperti diminta... kemudian mesin pun keluaq bunyi yang ditunggu-tunggu.... "sret..sret...sret...sret...sret....sret".... macam orang selak dictionary!!

Nampak gayanya ATM Maybank kat Mesra Petronas Presint 16 pada hari Sabtu 30hb Ogos 2008 lebih kurang jam 12.30 tengah hari, hanya menerima kad Maybank saja... Dalam Alamanda, sebelah tu saja, ada banyak lagi mesin ATM. Ambank, BSN... Dekat Anjung, tepi ofis tempat Bang Chik kerja ada Bank Islam... Kat Bangi lagi banyak!!

Minggu lepas Timbalan Ketua Pengarah ada simposium di Jakarta. dari hari Isnin sampai Jumaat. Dah dua tiga kali Bang Chik terima surat macam tu... Minggu lepas pun terima surat yang sama....... "Semasa ketiadaan saya dari .... hingga.... En A.. b... Lin akan menjalankan tugas sebagai........ ". Waktu ini lah, kawan-kawan seangkatan pakat dok ngusik .... eh... jaga... tu TKP nak lalu... kemudian pakat gelak ramai-ramai.... kawan-kawan sini lebih kurang sebaya, dah biasa lama.... dari mula-mula kerja lagi. Petang jumaat, semua pakat bawak balik 2 kotak korma .... depa perabih duit kelab.... sebab bulan september dah tentu takdak apa-apa jamuan, farewell atau potluck!!

Selamat Berpuasa Semua...

Monday, August 11, 2008

La.. depa hadang escalator Carrefour di Alamanda.

Ni baru balik dari Alamanda Putrajaya. Rutin mingguan. Ada masanya jadi rutin harian!

KakDah ngajak ke Carrefour untuk beli ayam. Itu ayat pemula saja..., bila sampai sana bukan ayam saja jadi tumpuan... haha. Tadi tak sorong trolley, guna bakul yang ada roda kecik di bawah,... heret sana sini. Sedar-sedar nak penuh jugak barang.

Biasanya kami parking di atas sekali. Untuk kesana, ikut ramp lajak terus keatas. Turun pun macam tu..., lajak terus. Masuk parking ikut laluan satu lagi kena legar-legar, pusing-pusing yang jenis boleh lupa kita kat level mana!

Turun ke Carrefour kena guna escalator. KakDah cepat perasan...."La depa bubuh pengadang?". Biasanya escalator boleh muat dua orang berdiri beremba..., cukup luasnya dan boleh sorong trolley sekali. Diaorang letak besi bulat stainless steel dekat landing escalator .... Hmm... tak boleh sorong trolley ikut escalator sampai ke kereta lagi ....

Terfikir jugak kenapa depa buat macam tu.... sebab malas nak ngumpul trolley dari merata parking ka..... sebab sayang escalator, takut rosak ka .... sebab nak suruh orang kurang beli barang ka.

BangCik rasa Carrefour bersimpati dengan kemelut ekonomi kini. Mereka tidak galak orang beli banyak barang... dan tak payah jinjing beg plastik merata tangan. Diaorang nak pelanggan datang dan beli barang satu dua beg plastik and off you go!..

Bila balik, dalam beg plastik ada ayam 2 ekur, roti satu buku, daging 1 kilo, salad, air soya 2 paket, karot, sabun mandi dan ais krim..... kita bawak balik barang, carrefour ambik RM61.00.

Tapi yang BangCik heran, apa pasai KakDah nak beli sayur lagi.... BangCik dah tanam macam-macam....... hahaha.

Saturday, August 09, 2008

Hujung minggu di Putrajaya

Waterfall: Baru saja pasang seminggu yang lalu.
Batas: bendi, terung dan kacang kelisa berkongsi batas.
Labu Pumpkin: tiga perdu sedang menjalar.
Kacang bendi: sedang berbunga.
Kacang kelisa: memanjat tali rafia.